HISTÒRIA

La història del Club Escacs Olot comença, formalment, el 13 d’agost de 1948 durant l’assemblea convocada per un grapat d’aficionats i celebrada a "l’Orfeón Popular Olotense” en la que es varen definir les bases de la nostre Entitat. No obstant, des del mes d’abril del mateix any, dotze aficionats als escacs ja havien format la “Peña Ajedrez Olot” de la qual sorgí la idea de crear un Club federat i que va desembocar en el naixement del Club Ajedrez Olot. La primera Junta Directiva, tal com consta en l’acta nº 1 estava composada per:

 

-President: Josep Munteis Bracons

-Vice-President: Joan Fajula Solé

-Secretari: Salvador Minyana Palau

-Tresorer: Eliseu Bassols Castañer

-Vice-Secretari: Francisco Clapera Puigdemont

-Comptador: Joan Campos Llatjer

-Vocal 1r.: Josep Grasa Casadevall

-Vocal 2n.: Pere Prat Sala

-Vocal 3r.: Joan Aubert Nadal

-Vocal 4t.: Joan Argence Carreras

 

 Durant la primera assemblea es varen comptabilitzar ja 72 socis als quals s’els va donar la categoria de ‘socis fundadors’.

 

Els primers anys

 En els anys que seguiren a la fundació es disputaren molts tornejos, principalment contra equips de la província en ocasió de festes majors. Eren freqüents els ‘matx’ contra La Cellera, Ripoll, Amer, Roses, Royal (Figueres), Girona, etc. Així com els encontres entre diferents penyes contra equips de barris olotins, un dels quals va mantenir la seva activitat fins fa pocs anys: la Penya del barri de Pekin. També es varen disputar des dels inicis de l’activitat del Club els Campionats Socials, estructurats en categories que, a manca d’Elo, es distribuien depenent d’un torneig previ classificatori.

 El 1958 va ingresar a la Federació Catalana d’Escacs el que li permeté desde llavors la participació en els Campionats Oficials. Fóu en aquest mateix any que es va crear l’escut del Club que ha sobreviscut fins els nostres díes amb ben pocs canvis. El seu autor: Rafel Rivas Colldecarrera, artista local que, a més , va obsequiar el Club amb un parell de quadres amb motius escaquistics. Com deiem, l’escut només es va modificar per a normalitzar-lo quan l'ús de la llengua catalana l’any 1978 es va reastablir, alhora que es modificava també la denominació de l’entitat que va passar de Club Ajedrez Olot a Club Escacs Olot, votat a l’assemblea d’aquell mateix any.

 

Els Tornejos Internacionals tancats (1965-1975)

 Al llarg de la història el nostre Club ha protagonitzat importants aconteixements, però un dels primers i més importants, és la celebarció dels Tornejos Internacionals tancats cel.lebrats durants els anys 1965 a 1975. En una època en la que no eren freqüents aquest tornejos, a diferència d’avui, el nom d’Olot conseguia sobresortir en l’actualitat dels escacs internacionals amb la celebració anual del Torneig, el qual va aplegar importants figures del moment. Es disputava pel sistema lliga amb la participació de 12 jugadors, la majoría titulats internacionals, entre els que sempre hi havia una representació local. Cal destacar la participació de GM William Lombardy (entrenador de Bobby Fischer), la GMF Nona Gaprindashvili, campiona del món del moment, el GM espanyol Arturo Pomar, GM Ljubomir Ljubojevic de la ex Iugoslàvia, el GM rus Oleg Romanishin, entre d’altres jugadors destacats.

 Es varen disputar a l’Hotel Montsacopa en les primeres edicions per passar després a celebrar-se als salons del ‘Círculo Olotense’.

 Durant aquells anys es va donar una forta empenta a la pràctica dels escacs a la nostra ciutat de la mà d’aquests campionats, efecte que va fer augmentar la quantitat de socis considerablement.

 Gràcies a Alejandro Melchor, a qui agraïm immensament la feina realitzada, us podem adjuntar tots els quadres i partides de les 11 edicions disputades

Participants del Torneig Internacional Tancat d'Olot 1972

 

Les classes a les escoles

 Un altra moment important és l’any 1968, any de l’inici de les Classes d’Escacs per a joves, impulsada per la Junta i portada a terme per l’Esteve Pujals i en Jordi Parés.

 Va ser aquest darrer, Jordi Parés, qui, encapçalant la Junta des del 1969 va donar una empenta definitiva als escacs olotins. Desde la divulgació dels escacs a nivell local va conseguir ‘enganxar’ molts joves que després donarien moltes satisfaccions al Club aconseguint grans fites. En l’aspecte docent, cal esmentar que el Club Escacs Olot imparteix classes d’escacs en les escoles olotines en horari escolar, com una assignatura més, desde el 1976. Gràcies a la col.laboració de l’ Ajuntament d’Olot, així com la de les Associacions de Pares i Mares d’alumnes, s’ha pogut apropar els escacs a tots els infants de 7 i 8 anys de les nostres contrades durant tots aquests anys.

 La llavor plantada aquells anys va donar molts fruits i ja el 1975 es va lograr el Campionat Absolut de Girona per equips, classificant l’equip ‘A’ per a la final Nacional de 2ª Divisió d’Espanya. En aquell any es va participar als Campionats Provincials per equips amb 15 equips!!, el segon club espanyol amb nombre de llicències federatives.

 Seguint amb els èxits del Club Escacs Olot, hem d’esmentar la gran actuació al Campionat d’Espanya per Equips de 2ª Divisió l'any 1976 on va restar campió; l'any següent es va proclamar Campió de Catalunya per Equips de 1ª Divisió, la màxima categoria dels escacs catalans en aquell moment. També es va aconseguir el 1r Campionat de Catalunya Infantil amb un equip format per Jaume Camps, Miquel Ribas, Francesc Masdeu i Esteve Matea.

Equip sub-campió d'Espanya a Santander l'any 1980

 

Equip campió d'Espanya de 2ª Divisió l'any 1976

 

Equip Campió de Catalunya de 1ª categoria 1974/75

 

 En aquell any, es va posar en marxa un Torneig nou i ‘diferent’: el Campionat Grimpant. Es tractava d’un campionat on els jugadors es 'desafiaven’ entre sí. Sempre un de classificat inferior podia desafiar un jugador de més endavant; si guanyava el jugador inferior, ocupava el lloc del perdedor i aquest reculava un lloc, fent còrrer enrere tots els seus perseguidors. Aquest torneig omplia el buit de les setmanes en què no hi havia altres competicions i no necessitava de grans complicacions organizatives. La idea es va dur a terme a proposta d'en Joao Cordovil qui la va extreure del llibre 'Jogo Real' editat el 1908 i escrit per Alfredo Ánsur, on apareix el reglament del joc anomenat allà 'escada'. Carles Casacuberta, aleshores a la junta del Club i que restà Campió Provincial Absolut d’aquell any, el va adaptar assolint un èxit considerable, mantenint l'activitat al llarg de varis anys.

 Important també va ser la inauguració de l’Escaquer Gegant que es va estrenar durant les Festes del Tura del 1975. La primera partida la varen jugar en Carles Casacuberta com representant dels Juvenils contra l’Eliseu Bassols, destacat jugador en èpoques anteriors, president que fou també del Club, representant als veterans.

 

La comunicació amb el soci

 La temporada 1977/78 es va crear un butlletí informatiu anomenat Tablero, a la que, anys més tard seguiria ‘Caissa’. Aquest butlletí havia de mantenir informat el soci de totes les activitats que es feien durant la temporada. El primer responsable de l’edició fou enJoan Casellas, un dels socis més carismàtics que havia tingut el nostre Club i que, malauradament, va morir víctima d’accident el 1986.

 En la tasca docent a les escoles, cal destacar la creació del ‘Cucurull’. Un full didàctic adreçat als alumnes que participaven a les classes impartides a les escoles.

 En aquest full, s’hi feia un dibuix d’una peça que es presentava anunciant cóm es movia... Al darrera, un seguit de endevinalles, mots creuats i altres entreteniments que entregaven al professor per corretgir. Al final es sortejava un obsequi entre els qui havien encertat els exercicis. Aquest idea fou impulsada per en Miquel Arau, que alhora era membre de Junta i professor a l’escola.

 Dels anys setanta sempre en guardarem un gran record ja que varen suposar uns anys d’esplendor i èxits a tots els nivells.Pero la història continua i el Club va anar fent camí ara però de la mà d’un nou president: Josep Ma. Mir i Codina. Jugador destacat i compromés que es va fer càrrec de la presidència després que Joaquim Ventolà, deixés el càrrec per motius laborals.

 Josep Ma. Mir va endegar una nova etapa que restarà marcada per la organització dels Tornejos Oberts Internacionals d’Olot que es varen disputar dels anys 1989 al 1996, a més d’encapçalar el rànking de presidents quan a durada en el càrrec. Durant més de vint-icinc anys ha estat el impulsor de l’activitat del Club en tots els aspectes.

 

Els Oberts Internacionals d’Olot

 Recuperant la idea de l’organització de Tornejos Internacionals del passat, la Junta acordà la creació del Primer Torneig Obert Internacional d’Olot que es disputaria pel sistema suís a 9 rondes durant el mes d’Agost de 1989. Aquest primer torneig es va disputar als salons de la Societat Indústria i Comerç i va comptar amb la participació de 110 jugadors repartits en dues categories. A aquest torneig li seguiren set més, els quals varen aplegar, en una de les edicions, a més de 200 jugadors representant a més de 22 països.

 De nou, Olot tornava a sonar en el Circuit Internacional i es feia acreedor d’un gran prestigi per la cura en la organització i per la participació de jugadors de primera línia nacional i internacional, entre els que podem esmentar: GM Elizbar Ubilava, GM Roberto Cifuentes, GM Amador Rodríguez de Cuba, el serbi Bojan Kurajica (que ja havia participat en un dels tornejos tancats dels anys seixanta), GM Lluís Comas, el malaurat GM David Garcia Ilundain, José Luís Fernández, etc. Després de vuit edicions es va interrompre la organització d’aquest torneig, però no va passar massa temps en tornar a intentar-ho. Aquesta vegada però, es va pensar en fer un torneig d’un o dos díes de durada com a màxim, disputat a partides semi-ràpides de 15 minuts. Aquest format era més assumible i no comportava la dedicació de pràcticament tota la temporada com ho era el Obert de nou díes.

 Així el nou Obert d’Olot, ha passat a ser un Torneig del Circuit Català d’Oberts Internacionals mantenint el prestigi organitzador que sempre ha caracteritzat el nostre Club. L’any 2017 es va arribar a la 18ª edició i s'està convertint en un dels actius més importants de Catalunya, superant els més de 110 jugadors en les últimes edicions i rebent alguns dels millors jugadors d'Espanya i d'Amèrica del Sud.

 

El nou local

 L’any 2007, i després de fructificar les converses que havíem mantingut uns mesos abans amb la Junta del Casino Olotí, ens traslladàrem a les dependències del Casino, on actualment, podem gaudir dels salons exclusius per al nostre Club, a la vegada que col·laborem en el desenvolupament d’activitats de l’entitat que ens acull.

 

Actualitat

 El club compta actualment amb més de 100 jugadors amb alguns noms tan destacats com el GM Javier Campos, el MF Àlex Vidal, el MF Pol Sabrià, el MC Rafael Busquets, el MC Jordi Triadú, el MC Eduard Aymerich, el MC Sergi Vinardell o la WFM Mònica Vilar.

L'any 2013 van aconseguir quedar campions de la Copa Catalana Territorial de Girona, per primer cop a la història del club, amb un equip format per: Jordi Pagès, Jordi Triadú, Sergi Vinardell i Eduard Aymerich.

L'abril de 2017, el primer equip de l'Olot fou subcampió de la primera divisió de la Lliga Catalana d'Escacs juntament amb l'Escola d'Escacs de Salou. Per determinar quin equip jugaria a la Divisió d'Honor de 2018, jugaren un play-off on l'Olot guanyà primer per 5½ a 4½ a Salou, i el matx de tornada a Olot tornà a guanyar per 6½ a 3½. D'aquesta forma l'Olot aconseguia ser nou equip de la màxima categoria de la Lliga Catalana per a la temporada 2018, amb un equip format per: GM Javier Campos, MC Pol Sabrià, MC Rafel Busquets, MC Jordi Triadú, MC Eduard Aymerich, MC Sergi Vinardell, Ernest Serrat, MC Jordi Vall, David Pinyol i Carles Barrera.

Jugadors que van aconseguir l'ascens del primer equip a Divisió d'Honor l'any 2017

 

Darrera modificació el 21 Jun 2022

Club Escacs Olot

Club esportiu creat el 1948 dedicat a l'ensenyament i la pràctica dels escacs a Olot.

correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Articles relacionats (per etiqueta)

1 comentari

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.